AUCKLAND, NEW ZEALAND

ET FOLKEKÆRT VARTEGN ER GENFØDT – SCIENTOLOGY ÅBNER NY KIRKE PÅ TOPPEN AF AUCKLAND

21. JANUAR 2017

Auckland fejrer indvielsen af ny national Scientology kirke for New Zealand ved et vartegn med udsigt over byen.

Åndelighed. Arv. Tradition. Historie. Uddannelse. Indlæring. Dette er fundamentet, hvorpå hviler Scientologys nye Ideelle Org i New Zealand, hvor scientologer fra lokal- og hele Stillehavsområdet samledes med venner og støtter lørdag den 21. januar for at indvie genfødslen af den næstældste Scientology kirke i verden.

Det lokalhistoriske sted og højt skattede vartegn har udsigt over byen og Aucklands storslåede havn Waitemata. Bygningen, som blev bevaret og restaureret smukt af Kirken i samarbejde med lokale arkitekter og fredningsforkæmpere, er en genopstandelse af, hvad der engang var hjem til åndelig uddannelse for gejstlige og religionsforskere i næsten et halvt århundrede.

”Vi anser ikke Ideelle Org-bygninger som bare bygninger. I stedet betragter vi dem som ’livets beholdere’ og selveste den levende og åndende struktur i deres lokalsamfund. Derfor når vi vækker menneskers ånd, ved at genoprette deres egen sans for åndelighed, så vækker vi også en Ideel Org i sig selv. Derfor takker vi Auckland for at lade os være vogtere for en Ideel Org, der er lige så meget New Zealands, som den er vores.” – David Miscavige, bestyrelsesformanden for Religious Technology Center

Det historiske sted, der oprindeligt blev grundlagt i 1844, blev senere udvidet i 1927 – i år er det 90 år siden – som Trinity Metodist Theological College til at uddanne teologer i den kristne tro, som senere udførte deres missioner udover Stillehavsområdet. I dens nye inkarnation som et åndeligt center for scientologer fra hele New Zealand, slutter den ringen med idéerne om tro og åndelighed i overensstemmelse med læresætningerne for Scientologys mål om en verden fri for krig og fattigdom, og forpligtet til humanitære mål.

Så skete det, lørdag den 21. januar åbnede den nye Scientology kirke sine døre til sin smukke og omhyggeligt restaureret bygning. Den vil ikke bare være stedet for Kirkens åndelige mission, men også dets effektive opsøgende arbejde med programmer mod stoffer og humanitære programmer, der allerede har været i gang i landet i årtier.

David Miscavige, Scientology religionens kirkelige leder, forestod indvielsesceremonien for officielt at åbne dørene til den nye Ideelle Org. I sin indvielsestale talte David Miscavige om betydningen af åbningen, og de muligheder som gives til hver aucklænder.

”Vi anser ikke Ideelle Org-bygninger som bare bygninger. I stedet betragter vi dem som ’livets beholdere’ og selveste den levende og åndende struktur i deres lokalsamfund. Derfor når vi vækker menneskers ånd, ved at genoprette deres egen sans for åndelighed, så vækker vi også en Ideel Org i sig selv. Derfor takker vi Auckland for at lade os være vogtere for en Ideel Org, der er lige så meget New Zealands, som den er vores.”

Indvielsen af kirken kombinerer en ånd af lokalsamarbejde og Scientologys engagement, der allerede er blevet demonstreret ved at hjælpe med at bevare kulturarven fra Aucklands Grafton-nabolag og ved at give bygningen dens tidligere pragt tilbage, hvilket medlemmer af lokalsamfundet beskriver som at ære en ”intakt kulturarv som et sted for oplysning og åndelig viden”.

Lokale stats- og samfundsledere og personer, der er involveret i et antal af Scientologys verdslige humanitære opgaver, talte ved lørdagens indvielse og kommenterede på betydningen af Kirkens stadig ekspanderende mission i landet.

Robin Byron, arkitektrådgiver fra Heritage New Zealand, fortalte de tusinder af deltagere ved indvielsen, at foreningen af fortid og nutid tilbyder ”en specielt tilfredsstillende parallel: Det at den først blev bygget til at sørge for religiøs uddannelse og vejledning, og nu har dette vartegn fået en åndelig renæssance som det nye hjem for Scientology Kirken i Auckland.

Jeres engagement for at restaurere denne historiske perle har virkelig imponeret mig,” sagde hun. ”Bygningen var i mange år blevet forsømt, så denne indsats betød en dedikeret anstrengelse. Men I indså, hvor meget historie der er gemt bag disse mure, så I tog hånd om de dyrebare materialer og deres fine håndværk.”

Hun bemærkede, at arbejdet har fået bygningen til at skille sig ud som et kunstværk i sig selv. Fra de røde mursten og de hvide Omaru-sten, der blev brugt på bygningens facader, til restaureringen af den smukt udformede eg i forhallen og biblioteket og bevarelsen af rimutræ-panelerne og parketgulvene i eukalyptustræ.

Men den repræsenterer langt mere for et samfund, der har set Kirkens programmer for menneskerettigheder, social retfærdighed og til bekæmpelse af stofmisbrug allerede gøre en forskel i livet for unge og voksne i Auckland, og som vil ekspandere gennem den samlede indsats af hundredvis af frivillige og medarbejdere, der arbejder fra Kirkens nye hjemmebase i New Zealand.

Yvonne Galvin, der er rådgiver for New Zealands program for forebyggelse af ungdomskriminalitet, sagde, at hun ser nye muligheder fra Kirkens ekspansion. ”I dag tager jeg mig af udsatte unge,” fortalte hun publikum. ”Da jeg først kom ind i systemet, så jeg, hvordan unge blev behandlet, så jeg sagde til mig selv: ’Jeg er nødt til at få nogle data om menneske­rettighederne.’ Men jeg kunne ikke finde nogen, der gjorde noget med menneskerettighederne.

Så hørte jeg om Scientology Kirken og jeres frivillige,” sagde hun. ”Så jeg kørte fra den ene ende af byen til den anden for at finde jer, og da jeg fandt jer, husker jeg, at jeg sagde til jer: ’Jeg vil have det der rettighedsprogram, som I kører!’ Og sådan begyndte vi en samlet bevægelse for at lære de unge i Auckland om menneskerettighederne.”

Det arbejde har haft paralleller for Thomas Henry, en rådgiver til New Zealands politi og en utrættelig fortaler mod misbrug af psykiatrisk medicin og for ansvarlig psykisk sundhed i landet. ”Jeg arbejder med familier, der er blevet lovet den ’nemme løsning’, fra psykiatrisk medicin og mærkater, som en plaster-løsning,” sagde han.

”Og i sidste ende bliver de afhængige og ender i flere vanskeligheder. Det har jeg set hele livet. Jeg ser alt for ofte, at de reelle årsager bag mentale og åndelige problemer ignoreres. Det faktiske problem er, at folk ikke kender noget til psykiatri og psykisk sundhed, indtil de selv udsættes for det,” bemærkede han. ”Men nu, hvor vi har Citizens Commission on Human Rights, er vi ikke længere efterladt i mørket. For der er en stemme i mørket, og den fører til lyset. Og den stemme er CCHR.”

Mereana Peka, formand for den prestigefyldte Maori Wardens’ velgørenhedsfond i syddelen af Auckland, opsummerede nok betydningen af denne dag bedst. ”Hvert medlem af Scientology Kirken, som jeg har arbejdet med, har været fokuseret på at helbrede vores verden. Jeg mener, at scientologerne er den levende ressource i jeres bevægelse. Det er ikke let at udtrykke min taknemmelighed over for folk, der redder liv hver dag. Men jeg ved personligt, at hver eneste af jer har hjulpet med at ændre denne del af verden. Og samlet – med denne Ideelle Org – vil den ændring nå ud til alle samfund i vores ørige.”


Den åndelige og uddannelsesmæssige historie fra denne nye ejendom – bygningen var også hjem til New Zealands statslige uddannelsessapperat i 1970’erne og husede også engang en design- og kunstskole – vil opleve i den restaurerede kirke en genoplivelse af muligheder for at blive ved med at lære, at undervise og åndelig opsøgende arbejde.

Den første Scientology kirke i New Zealand blev åbnet i 1955, og dens vækst og ekspansion i mere end 60 år siden da har været en virkeliggørelse af grundlægger L. Ron Hubbards vision for Kirken og dens arbejde i regionen.


Den nye kirke i Auckland tilbyder alle besøgende en introduktion til Dianetics og Scientology, og det begynder med et informationscenter for publikum. Dets udstilling med mere end 500 film viser de grundlæggende anskuelser og udøvelser i Dianetics og Scientology, og desuden fortæller de om L. Ron Hubbards liv og arv.

Informationscenteret giver også et detaljeret overblik over de mange humanitære programmer, som Scientology sponserer. Herunder et verdensomspændende initiativ for uddannelse i menneskerettighederne, et vidtrækkende narkouddannelses-, forebyggelses- og afvænningsprogram, et globalt netværk med læse- og indlæringscentre og programmet Scientologys Frivillige Hjælpere, der nu udgør den største uafhængige nødhjælpsgruppe på Jorden.

Aucklands Ideelle Organisation har også en kirkesal til Scientology forsamlinger, herunder søndagssamlinger, bryllupper og navngivningsceremonier, samt en masse arrangementer for hele samfundet, der er åbne for medlemmer af enhver trosretning. Kirken indeholder desuden adskillige seminarlokaler og klasselokaler, samt en hel etage der er beregnet til Scientology auditering (åndelig vejledning).


Indvielsen af kirken i Auckland, som var den første kirkeindvielse i 2017, er fortsættelsen på en eksplosiv vækstperiode for Kirken i løbet af de sidste 12 måneder. Og mere er på vej med planlagte åbninger i det kommende år i kulturelle knudepunkter i Afrika, Europa, Storbritannien og Nordamerika.