CASE-STUDIE

VEJEN BANES FOR RESPEKT FOR
MENNESKERETTIGHEDER I MEXICO

GODT OG VEL
1.000
UNDERVISERE
blev undervist i

MATERIALE OM
MENNESKE-
RETTIGHEDER

Mexicos lokalafdeling for Unge for Menneskerettigheder blev stiftet, da YHRI’s verdensomspændende oplysningsturné besøgte landet i 2004 for at mødes med repræsentanter for FN, regeringsorganer, uddannelsesinstitutioner og børnehjem for forældreløse.

For at tackle alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne i den nådesløse kamp mellem sikkerhedstropper og narkokarteller har Unge for Menneskerettigheder (YHR) i Mexico til stadighed udvidet deres ansvarsområde og deres indsats. De har øget bevidstheden om rettighederne ved at stille op ved rockkoncerter, ved at vise public service-meddelelser på tv og med deres egen specialudgave af hæftet Hvad er menneskerettigheder?, som fortæller om mexicanske berømtheder, der støtter menneskerettighedssagen.

I Ecatepec, der er et af de områder i Mexico med størst kriminalitet, har frivillige instruktører fra Unge for Menneskerettigheder afholdt seminarer for 50 skoleledere, som har kvitteret ved at indføre undervisningen i deres distrikter.

Den Nationale Kommission for Menneske­rettigheder har slået sig sammen med Unge for Menneskerettigheder og har benyttet YHRI’s materiale ved 300 seminarer for 15.000 teenagere.

Mexicos præsident underskrev den 9. juni 2011 en grundlovsændring, der er vedtaget af de mexicanske delstater og lagde dermed officielt Verdenserklæringen om Menneskerettighederne ind i Mexicos grundlov.

Det mexicanske miljøministerium har ligeledes taget YHRI’s kampagnemateriale til sig som supplement til deres eget oplysningsprogram.

Medlemmer af YHR i Mexico har ydet et vigtigt bidrag ved at få hele teksten i Verdenserklæringen om Menneskerettighederne lagt ind i staten Chiapas grundlov, så undervisning i menneskerettigheder nu er obligatorisk for alle indbyggere i den stat.

YHR i Mexico har også sørget for både instruktion og materiale til alle medlemmer af Chiapas lovgivende forsamling, og de har undervist 1.000 elever og lærere på vegne af Departementet for Familieudvikling, der ledes af guvernørens kone.

Dette græsrodsarbejde har øget bevidstheden og opmærksomheden omkring sagen og været medvirkende til, at den Nationale Kongres har gennemført en rettelse af grundloven, som er blevet ratificeret af delstaterne, og den 9. juni 2011 blev den underskrevet af Mexicos præsident, hvorved Verdenserklæringen om Menneskerettighederne er blevet en del af den mexicanske grundlov.

Den beslutning er et meget klart signal til Mexicos befolkning om en fornyet fokus på menneskerettighederne.

”Jeg ønsker at udtrykke min taknemmelighed for Historien om menneskerettigheder og materialet om Verdenserklæringen om Menneskerettighederne, som begge har været en stor hjælp i mit daglige arbejde med at holde foredrag om menneskerettigheder for grupper, der rangerer fra vagabonder til statspolitiet.” – Leder af Mexicos Nationale Institut for Migrering