CASE-STUDIE

SLOVAKIET
SÆTTER ET GODT EKSEMPEL

Vejen til lykkes effektivitet kan illustreres ved den dominoeffekt en enkelt leveregel kan skabe – i dette tilfælde ”Beskyt dine omgivelser og gør dem bedre”.

I den sydøstlige slovakiske by Jasov er halvdelen af befolkningen romaer også kendt som sigøjnere. Historisk set har de været udsat for en udbredt diskrimination, og de udgør stadig en underklasse i det slovakiske samfund. Desuden afspejlede deres boligområder den ligegyldighed og fattigdom, som kommer af at være marginaliseret i samfundet.

I samarbejde med lokale embedsmænd gik det slovakiske Vejen til lykke-hold i lag med situationen. Først gav de en komplet orientering om Vejen til lykke-hæftet, bogen-på-film og programmet til de politifolk i Jasov, der har specialiseret sig i sager, der angår romaerne. Politiet gav tilladelse til at lave et projekt i området, og de indvilligede i at levere materialer.

Vejen til lykke-holdet i Slovakiet præsenterede programmet for politiet og startede så et oprydningsprojekt, der ændrede det lokale roma-samfund.
Et fald på
40
PROCENT
i kriminaliteten
I SLOVAKIET

Vejen til lykke-holdet uddelte så eksemplarer af hæftet i hele roma-området og opfordrede beboerne til at læse og lære levereglerne. Resultatet var, at romaerne nu kunne se, at de kunne forbedre deres forhold til det omgivende samfund ved først at forbedre deres egne umiddelbare omgivelser.

En tidlig forårsmorgen gik Vejen til lykke-holdet og et hold roma-beboere i gang. Myndighederne stillede river, handsker, affaldsposer, lastbiler og trillebøre til rådighed, og det tunge og temmelig beskidte arbejde blev udført af roma-samfundets beboere og Vejen til lykke-holdet.

På bare 4 timer var de første 12 tons affald blevet indsamlet og kørt væk. På tre dage havde det kombinerede hold af Vejen til lykke-folk og romaer fjernet mere end 150 tons skrald fra nabolaget uden nogen hjælp udefra. Ændringen var enorm, hvilket både holdet, roma-samfundet og de udenforstående iagttagere bemærkede. Forandringen i nabolaget var uden fortilfælde og så dramatisk, at historien blev vist vidt og bredt på slovakisk fjernsyn.

Efter nogen tid kunne fagfolk inden for politiet rapportere, at der var konstateret et fald på 40 % i kriminaliteten i Jasov. Det tilskrev de direkte, at Vejen til lykke var kommet i anvendelse.