Indledning:
Hvorfor forebyggelse er vigtig

Nogle sygdomme siges at være forårsaget af skadelige bakterier og virus, også kaldet smitstoffer. Infektionssygdomme forårsaget af smitstoffer kan være milde såsom forkølelse, mens andre kan være alvorlige eller endog livstruende såsom influenza, madforgiftning og streptokok-halsbetændelse.

Smitstoffer kan spredes fra person til person, for eksempel ved hoste, nys eller håndtryk. Smitstoffer kan også overføres ved at røre noget en smittet person har rørt, såsom en bordplade eller et kæledyr. En anden måde hvorpå smitstoffer spredes, er ved indtagelse af inficeret mad eller drikke. Smitstoffer kan også overføres gennem kontakt med insekter eller andre smittebærende dyr.

Det er ikke ukendt at sygdom kan spredes. Hvad folk måske ikke ved, er at der kan være smittefare i inkubationstiden — den periode der går forud for at en person udviser symptomer og opdager at han er syg. Der skal derfor til enhver tid være etableret sikkerhedsforanstaltninger for at mindske risikoen for spredning af sygdom.

Iværksættelse af de grundlæggende retningslinjer der er angivet i dette hæfte, kan forhindre at der opstår sygdom til at begynde med. 

Almen sundhed

Din krop bekæmper naturligt smitstoffer og miljøgifte. De følgende forholdsregler kan hjælpe med at beskytte din krop yderligere mod sygdom:

 1. Få rigeligt med søvn.
 2. Spis regelmæssige måltider bestående af nærende kost.
 3. Dyrk motion regelmæssigt.

Personlig hygiejne

At holde en god personlig hygiejne er en effektiv måde til at forhindre smitstoffer i at sprede sig og forhindre overførsel af smitsomme sygdomme.

Vask dine hænder

 1. Vask dine hænder.
 2. Håndvask er en af de mest effektive måder til at forhindre spredningen af smitstoffer. Vask dine hænder regelmæssigt, specielt efter følgende aktiviteter:
  1. a. Pudsning af næse, hoste eller nys
  2. b. Toiletbesøg
  3. c. Før, under og efter tilberedning af mad
  4. d. Før og efter at have spist
  5. e. Før og efter at du har taget dig af en syg person
  6. f. Før og efter behandling af et sår
  7. g. Efter håndtering af affald
  8. h. Efter berøring af et dyr, dets mad eller afføring
 3. Når du vasker hænder, så brug sæbe og varmt vand. Skrub hænderne grundigt i mindst 20 sekunder, skyl dernæst, og tør dem med et rent håndklæde, eller lad dem lufttørre. Brug et håndklæde til at lukke for vandet.
 4. Brug hånddesinfektionsmidler.
 5. Hånddesinfektionsmidler kan bruges, men de er ikke en erstatning for håndvask. De bruges udover håndvask eller i en situation hvor sæbe og vand ikke er tilgængeligt. Brug et hånddesinfektionsmiddel med et alkoholindhold på mindst 60 pct.
 6. Begræns deling af personlige genstande.
 7. For at undgå at sprede smitstoffer bør du ikke dele bestik, drikkeglas, kopper eller andet service. Del heller ikke håndklæder, sengetøj, kamme, børster, barberhøvle eller andre personlige genstande.
 8. Undgå kontakt mellem hænder og ansigt.
 9. Din hud virker som en barriere for smitstoffer, men dine øjne, næse og mund er mere sårbare. Vask hænderne grundigt før du rører dit ansigt, spiser eller drikker.
 10. Dæk for host og nys.
 11. Hvis du hoster eller nyser, så gør det i et papirlommetørklæde eller i din albue for at forhindre at mulige smitstoffer bevæger sig gennem luften.
 12. Undgå syge personer.
 13. Undgå kontakt med syge personer, og insistér på at de isolerer sig fra andre indtil de er kommet sig og er symptomfri.
 14. Undgå kontakt med kæledyr og andre dyr når du er syg.
 15. Hvis en syg person kæler med sin kat eller hund, for eksempel, kan han efterlade smitstoffer på kæledyrets pels der kan overføres til andre som klapper dyret senere.

Rengøring og desinfektion

God hygiejne er en vigtig del af at forebygge spredning af smitsomme sygdomme. Et område der bruges af mange mennesker, kræver hyppig rengøring og desinfektion.

Snavs kan ses og tørres bort. Men selvom rengøring af et lokale gør det fri for snavs og andre urenheder, vil rengøring alene ikke fjerne alle smitstoffer der måtte befinde sig på en overflade.

Desinfektion fjerner det der ikke kan ses — sygdomsfremkaldende mikroorganismer såsom bakterier og virus. Så når en overflade er blevet rengjort, er det vigtigt at desinficere alle overflader der berøres af mange, for at sikre en god hygiejne.

Produkter der skal bruges til desinfektion

Sprayflaske

 1. Brug et standardmæssigt desinfektionsmiddel såsom brintoverilte for at desinficere en overflade. Brug enhver koncentration fra 3 pct. (almindelig husholdningsudgave) til 7,9 pct.
 2. Et andet effektivt desinfektionsmiddel er ætyl- eller isopropylalkohol. Brug alkoholbaserede produkter med mindst 70 pct. alkohol. Brug ikke produkter med et alkoholindhold på over 90 pct. da disse vil fordampe før de dræber virus.
 3. Du kan også anvende en vandig klorinopløsning bestående af 20 ml klorin til 1 liter koldt vand. Når du forbereder en klorinopløsning, så tjek altid flaskens udløbsdato for at sikre dig at klorinen ikke er udløbet.
 4. Bemærk: Bland aldrig klorin med noget andet rengøringsmiddel eller nogen anden væske udover vand.
 5. Læs og følg altid producentens vejledning i hvordan du anvender desinfektionsmidlet, herunder hvor lang tid det bør efterlades på en overflade.

Områder der skal desinficeres

 1. Rengør og desinficér overflader der berøres ofte, samt områder i dit hjem og på arbejdspladsen med meget trafik flere gange om dagen, afhængigt af hvor ofte de bruges:

  • Områder hvor børn opholder sig
  • Dørgreb
  • Gelændere
  • Bordplader
  • Telefoner
  • Skriveborde
  • Borde
  • Armlæn
  • Enhver anden overflade der berøres ofte
 2. Desinficér dine badeværelser:

  • Dørgreb
  • Områder ved håndvaske
  • Brusere
  • Toiletter
 3. Hvis du bruger et køretøj til transport, så desinficér overfladerne:

  • Rat
  • Dørhåndtag
  • Enhver anden overflade der berøres ofte

Håndtering af sygdom eller dens symptomer

Hvis du bliver syg eller har symptomer der kunne indikere at du er syg, så undgå kontakt med andre, og søg den rette lægebehandling som behøvet.

Isolation

Isolation betyder at adskille dig selv fra andre så ingen smitstoffer videregives til dem.

Når du er syg eller mistænker at du måske er ramt af en smitsom sygdom, så begræns kontakten med andre. Gå ikke på arbejde eller ud blandt andre mennesker hvis du kan undgå det.

Hjemme kan du tage forholdsregler for at minimere risikoen for andre hvis du bor sammen med dem:

 1. Sov i et separat værelse.
 2. Brug et andet badeværelse end resten af husstanden.
 3. Undgå fællesområder i hjemmet.
 4. Undgå kæledyr.
 5. Vask dit vasketøj separat fra andres vasketøj.
 6. Brug engangstallerkener og -bestik. 

Sygdomsudbrud
Advarsel

I det tilfælde hvor der indtræffer et udbrud af en smitsom sygdom i dit område, er der forebyggende handlinger du bør foretage i hjemmet og på dit arbejde.

Kontakt med mennesker

Under et udbrud af en smitsom sygdom bør fysisk kontakt med andre mennesker undgås, herunder de følgende former for kontakt:

Kram
Kram
Kys
Kys
Fist bumps
Fist bumps
Highfives
Highfives
Håndtryk
Håndtryk

Social afstand

Social afstand

2 meter

Fordi smitstoffer kan spredes gennem hoste og nys, anbefales det at du under et sygdomsudbrud holder en afstand på mindst to meter mellem dig selv og andre.

Det vil være med til at holde dig selv og andre sygdomsfri hvis du holder en vis afstand mens du kommunikerer med andre, spiser eller tager del i andre sociale situationer.

Beskyttelses­masker

Beskyttelsesmasker kan være med til at begrænse spredningen af smitstoffer når en syg person taler, hoster eller nyser. Syge personer kan forhindre at sygdommen overføres til andre, ved at iføre sig disse masker.

Bær en beskyttelsesmaske hvis du er ramt af en smitsom sygdom eller mistænker at du er det.

Da du kan være smittebærende uden overhovedet at vide det eller udvise nogen symptomer, bør du altid bære en beskyttelsesmaske når du omgås ældre mennesker eller personer med helbredsproblemer, for at formindske spredningen af smitstoffer.

Bær også en beskyttelsesmaske hvis der er mulighed for at du vil komme i kontakt med smittede personer.

En maske kan tjene et andet formål — den kan være med til at forhindre dig i at røre din mund eller din næse.

Hvis du for eksempel rører en overflade der er blevet forurenet af en syg person som rørte den før dig, vil der komme smitstoffer på dine hænder. Hvis du derefter rører din næse eller mund med din hånd, vil disse smitstoffer trænge ind i din krop og smitte dig. Dette er en af de primære måder hvorpå smitstoffer kan spredes.

Så en maske kan være med til at forhindre smitte da du er mindre tilbøjelig til at røre ved din egen mund og næse når du har en på.

Masker bør udskiftes mindst én gang om dagen, eller så snart de bliver fugtige eller beskidte.

Hvordan Du Tager en Beskyttelsesmaske På

 1. Før du tager beskyttelsesmasken på, skal du vaske dine hænder med sæbe og vand.
 2. Inspicér masken for at sikre at den ikke har nogen synlige rifter eller huller der ville gøre den virkningsløs.
 3. Afgør hvilken side af masken der er forsiden. Den farvede side af masken er den side der vender væk fra dig.
 4. Afgør hvilken side af masken der skal vende opad. Hvis masken har en stiv, bøjelig kant, er det meningen at den skal formes til din næse og vende opad.
 5. Hvis din maske har elastikbånd der skal sidde over dit hoved, så hold masken mod dit ansigt mens du strækker båndene over dit hoved for at sætte den på plads.
 6. Træk bunden af masken over din mund og hage.
 7. Smid beskyttelsesmasken ud efter hver brug. Genbrug den aldrig.
 8. Vask hænderne grundigt.

Engangs­handsker

Om end du kan holde dit hjem rent og desinficeret, øges risikoen for smitte når du går i butikker eller færdes på offentlige steder.

Overflader der berøres ofte, såsom diske i butikker og benzinpumper, kan være forurenede hvis en syg person har rørt ved dem før dig.

Det kan forhindre overførsel af bakterier og virus at bære engangshandsker. Der er en korrekt måde at tage engangshandsker på så de er effektive.

Hvordan du tager engangshandsker på

 1. Før du tager engangshandsker på, skal du vaske dine hænder med sæbe og vand.
 2. Saml en handske op ved at knibe i kanten af handskeåbningen med to fingre. Vær omhyggelig med at røre så lidt af ydersiden af handsken som muligt. Skub forsigtigt din anden hånd ind i handsken.
 3. Lad være med at justere handskens placering på din hånd indtil den anden handske er på.
 4. Saml den anden handske op ved at knibe fat i kanten af handskeåbningen med to fingre, og tag den på som ovenfor.
 5. Tjek for at sikre dig at der ikke er nogen synlige rifter, flænger eller huller i handskerne. Hvis der er nogen, så tag handskerne af, vask hænderne, og tag nye handsker på.
 6. Træk hver handskeåbning mod dit håndled for at dække så meget hud som muligt, og få handsken til at sidde fast.
 7. Hvis du rører ved dit ansigt, hvis en handske flænger, eller hvis du har nogen som helst tvivl med hensyn til om handskerne er beskidte eller forurenede:
  • a. Tag straks handskerne af, og smid dem væk.
  • b. Vask hænderne grundigt.
  • c. Tag et nyt par handsker på.
 8. Smid handskerne ud efter hver brug. Genbrug dem aldrig.
 9. Vask hænderne grundigt.

Ekstra forholdsregler hjemme og på arbejdet

 1. Under et sygdomsudbrud skal du rengøre og desinficere overflader der berøres ofte, samt områder i dit hjem og på arbejdspladsen med meget trafik oftere end normalt:

  • Områder hvor børn opholder sig
  • Dørgreb
  • Gelændere
  • Bordplader
  • Vandhaner
  • Telefoner
  • Skriveborde
  • Borde
  • Armlæn
  • Enhver anden overflade der berøres ofte
 2. Sørg for også at desinficere ting og genstande der berøres ofte:

  • Personlige elektroniske apparater
  • Nøgler
  • Kreditkort
  • Tablets
  • Fjernbetjeninger
  • Keyboards
  • Kuglepenne
  • Enhver anden ting og genstand der berøres ofte
 3. Desinficér dit badeværelse, dit køkken og dit køretøj oftere end normalt.
 4. Find vejledninger om ethvert specifikt desinfektionsmiddel til brug for den type af sygdomsudbrud. Du bliver muligvis nødt til at anvende et produkt der dræber specifikke bakterier eller virus.

Når du forlader dit hjem og vender tilbage igen

 1. Hvis der er et sygdomsudbrud i dit område, så forlad kun dit hjem for at skaffe basale fornødenheder eller som tilladt af lokale bestemmelser.
 2. Hvis du er nødt til at forlade dit hjem, så bær en beskyttelsesmaske og engangshandsker.
 3. Hold afstand til andre på offentlige steder.
 4. Gør følgende før du går ind i dit hjem igen:

  • a. Tag dine sko af, og efterlad dem udenfor, eller spray dem med et desinfektionsmiddel.
  • b. Tag masken og engangshandskerne af, og smid dem væk.
  • c. Desinficér alle genstande du har benyttet mens du var ude — nøgler, kreditkort, tegnebog mv. — iført et nyt par handsker.
 5. Smid handskerne væk.
 6. Vask hænderne grundigt.

Overholdelse af lokale bestemmelser
og retningslinjer

gcui_vm:healthy-booklet-local-guidelines

Hvis myndighederne udsteder lokale bestemmelser, forholdsregler eller procedurer for at forhindre spredningen af en smitsom sygdom, så følg disse mens de er i kraft.

Opsummering

Ved at følge retningslinjerne og forholdsreglerne i dette hæfte kan du hjælpe til med at forhindre spredningen af sygdom og opretholde sunde omgivelser. Den information der er givet her, er kun til information og bør ikke opfattes som en erstatning for professionel lægefaglig rådgivning. Søg altid rådgivning fra din læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale med hensyn til ethvert spørgsmål du måtte have.


Ordliste

bakterier: meget små, encellede organismer der kun kan ses gennem et mikroskop. Bakterier findes næsten overalt, blandt andet i og på menneskekroppen. Nogle er gavnlige såsom bakterier der hjælper til med fordøjelsen. Andre kan have skadelige virkninger såsom dem der forårsager huller i tænderne eller sygdomme.

brintoverilte: en kemisk forbindelse i vandig opløsning der anvendes til at dræbe sygdomsfremkaldende mikroorganismer og tillige som blegemiddel til at lysne eller fjerne farven fra noget.

desinfektionsmiddel: en kemisk væske der dræber bakterier og andre mikroorganismer.

hygiejne: renlig eller sund praksis der er nødvendig for at bevare et godt helbred.

inficere: fremkalde infektion; påføre sygdomsfremkaldende eller forurenende stof.

inkubationstid: den fase i udviklingen af en sygdom der forløber fra det tidspunkt hvor nogen er blevet smittet, og til det tidspunkt hvor sygdommens første symptomer viser sig.

isolere: adskille en person med en sygdom fuldkommen fra andre mennesker så sygdommen ikke spredes.

isopropylalkohol: en kemisk variant af almindelig alkohol.

klorin: et stærkt kemikalie der bruges til rengøring og slår skadelige bakterier og smitstoffer ihjel.

madforgiftning: en sygdom forårsaget af at spise mad der er forurenet med skadelige bakterier.

smitsom: kan overføres fra én person til en anden, især gennem fysisk kontakt eller gennem luften.

streptokok-halsbetændelse: en betændelsestilstand i halsen forårsaget af en slags bakterier der kaldes streptokokker. Streptokok-halsbetændelse forårsager ondt i halsen, feber og afsvækkelse.

symptom: en forandring i kroppen der viser at nogen har en sygdom.

sæbe: et middel der anvendes til vask eller rensning. Uanset om den er i fast eller flydende form, bør den være fremstillet af organiske stoffer der, når de blandes med vand, skaber en opløsning som derefter optager alle de uønskede stoffer i opløsningen. Dette gør det muligt at skylle dem bort hvilket resulterer i et rent produkt.

virus: en smitsom kilde til sygdom i kroppen der er for lille til at kunne ses gennem et almindeligt mikroskop. De kan smitte mennesker med forkølelse og mere alvorlige sygdomme.

ætylalkohol: (almindelig alkohol) en type alkohol der bl.a. fremstilles af gæret korn. Det er en farveløs væske med en skarp lugt der har mange anvendelser, herunder at dræbe bakterier og nogle virus.

Yderligere resurser

Download og udskriv disse skilte til dit hjem og/eller din virksomhed med en samfundskritisk funktion.

At holde afstand

En effektiv måde at forhindre spredningen af sygdom og smitte på er at praktisere social afstand.

Personlig kontakt

Af hensyn til alles sundhed og sikkerhed beder vi dig undgå personlig kontakt med andre.

Procedure for håndvask

Håndvask er en af de mest effektive måder til at forhindre spredningen af smitstoffer.

Hånddesinfektionsmiddel

Hånddesinfektionsmiddel bruges udover håndvask eller på et sted eller i en situation hvor sæbe og vand ikke umiddelbart er tilgængeligt.